Vip Tools
carrosserie.png

Twee gescheiden kanalen

Een spuitpistool is een knap staaltje innovatie. Met perslucht (of stikstof) als drager, laat deze je immers toe om een oppervlak van een mooi egale verflaag te voorzien. Cruciaal aan de constructie van dit kleinood is echter dat de leidingen voor enerzijds de verf, en anderzijds de perslucht, steevast gescheiden blijven, tot in de nozzle. En dat wordt wel eens over het hoofd gezien wanneer men het verfpistool wil reinigen met een detergent. Reinigingsproducten, bestemd voor het verfkanaal, worden zonder blikken of blozen ook in het luchtkanaal geïnjecteerd, met alle gevolgen vandien. Of het middel in kwestie wordt onvoldoende geflusht, waardoor er nog residu achterblijft in de leiding zelf. Ook niet echt ideaal te noemen…

In de pot thinner, en klaar? Pijnlijk!

In vervlogen tijden zag het reinigingsproces van een spuitpistool - àls hier überhaupt al sprake van was - er als volgt uit: een spuitpistool werd volledig gedemonteerd, waarna alle onderdelen in een pot thinner verdwenen. Op langere termijn houdt deze werkwijze echter een waar fiasco in voor de kritische componenten van het spuitpistool. De aanwezigheid van thinner of watergedragen reinigingsmiddelen resulteert immers onvermijdelijk in oxidatie en afzetting in het verf- of luchtkanaal, wat meteen ook consequenties heeft op het spuitresultaat.

(Automatische) pistoolreinigers, de oplossing tegen schade

Er bestaan echter apparaten - (al dan niet automatische) pistoolreinigers - die het risico op (zelfs moedwillige) menselijke fouten volledig buitenspel zetten. Deze toestellen, zoals deze van het merk Drester, zorgen er immers voor dat de persluchtleiding - zoals het hoort - met perslucht wordt schoongeblazen. Via de andere aansluiting wordt reinigingsmiddel door het verfkanaal geleid, om zo het risico op contaminatie door achtergebleven verfdeeltjes te vermijden.

 

Tips om je spuitpistool langer in goede conditie te houden

Goede perslucht (of stikstof)
Om een spuitpistool langdurig in goede staat te kunnen houden, is goede perslucht (of stikstof) een basisvereiste. Dit houdt in: perslucht die degelijk gefilterd is, en bovenal olievrij.  

Goede reiniging
Naast de kwaliteit van de stoffen die door het pistool worden geleid, is ook de reiniging van het pistool zelf ontzettend belangrijk. Waar demontage hiervoor vroeger noodzakelijk was, zijn er dus met pistoolreinigers tegenwoordig efficiëntere alternatieven. Wat er ook van zij, vergeet in ieder geval ook niet de buitenkant van het pistool even schoon te maken. Het oog wil immers ook wel wat!  

Controle van afdichting
Controleer zeker ook nog alle afdichtingen netjes gereinigd zijn. Want zeker wie z’n spuitpistool vaak demonteert, om daarna opnieuw te monteren, zal willens nillens de pakkingen beschadigen. Wat in principe dus volkomen overbodig is, wanneer je zou opteren voor een pistoolreiniger.  

Statische spuittest
Na het reinigen van het spuitpistool kan het uitvoeren van een statische spuittest zeker geen kwaad, om te controleren of de spuitstraal nog naar behoren is. Dat zal immers meteen duidelijkheid scheppen in welke conditie de naald en nozzle vertoeven. Indien nodig kan je de tip dan alsnog vervangen.   Meer weten over pistoolreinigers?

 

 

 

Meer weten over pistoolreinigers?

* Deze gegevens zijn noodzakelijk om uw aanvraag te behandelen.

 

Vip Tools is verantwoordelijk voor het verwerken van uw gegevens. Wij verzamelen uw data om zo snel mogelijk een antwoord te kunnen geven op uw aanvraag of om u te informeren over innovaties, nieuws, promoties indien u toestemming heeft gegeven voor deze communicatie. Voor meer informatie kan u terecht bij onze privacy policy.


Stel je vraag
Menu